Een jaar van nieuwe en onbekende dingen

Ook nog nooit meegemaakt
Met een vieze ‘haze’ van de bosbranden op Sumatra in de lucht, gaan we richting zomervakantie. Het is een pittig jaar geweest, ons eerste jaar in Azie. We hebben aan heel wat nieuwe dingen moeten wennen. En net nu we dachten dat we met nog zo’n drie a vier weken te gaan, een beetje rustig op de vakantie af konden kuieren, maken we weer iets nieuws mee. Een vieze dikke brandlucht vol met roet en andere ongezonde stoffen verstikt Kuala Lumpur en andere delen van Maleisie en Singapore. De scholen zijn op last van de overheid gesloten. De schoolkampen zijn uitgesteld. En elke dag krijgen we een update over de volgende dag. We blijven zoveel mogelijk binnen en houden deuren en ramen gesloten. Geen idee hoe lang dat duurt. De smog kan nog wel maanden blijven hangen. Ook kan het even wat minder worden om een paar dagen vrolijk weer terug te zijn. Gelukkig gaan wij over drie weken op zomervakantie naar Nederland.

Relatief
In Nederland klaagt men al maanden over het weer. Het is dan ook ongekend, die grillen van het klimaat. De mensen die we in Nederland spreken over de situatie hier, geven bijna allemaal aan ‘nu toch nog niet zo ontevreden te zijn over het weer in Nederland’. Net als met die crisis: in Europa nog steeds crisis. Hier is er nog heel veel groei. Groei is fijn, groei is positief. Maar….ten koste van wat gaat die groei hier? Niet alleen van de luchtkwaliteit. Daar zal ik een andere keer over schrijven. Zo zie je maar: het is toch maar goed om de zaken in perspectief te kunnen plaatsen!

Zomervakantie
Dat is precies wat ik ga doen in de zomervakantie. Afstand nemen, terugkijken, overdenken welke lessen ik geleerd heb het afgelopen jaar maar vooral ook heel veel ontspannen. Want ondanks dat ik veel minder hebben kunnen werken dan ik in eerste instantie had gehoopt, ben ik wel aan vakantie toe. Op een heel andere manier dan andere jaren trouwens, dat wel. Er zijn hele andere kwaliteiten aangesproken dan wanneer ik in Nederland een jaar hard had gewerkt. Zo heb ik al (een beetje) beter geleerd mijn energie te managen en wat meer ‘met de flow’ mee te gaan. Op mijn site http://www.workwithwomen.com schreef ik over de creatiespiraal. Ik heb hier wel ontdekt dat ik het deel van ontvangen, waarderen, relaxen nog niet zo goed onder de knie heb en ik heb ook ontdekt dat dat deel echt nodig is om in balans te blijven.

Het nieuwe jaar
Voor mij begint ‘het nieuwe jaar’ in september. Nu ik woon in een land zonder echte seizoenen, heb ik soms geen idee waar we in het jaar zitten. Misschien wel juist daarom voelt de aanstaande vakantie naar Nederland, de afsluiting van het eerste schooljaar van de kinderen en afsluiting van ons eerste jaar in Kuala Lumpur dan ook als de afsluiting van een periode. In september starten we ons tweede jaar hier. Een jaar dat we met meer ervaring starten. We zijn niet meer de ‘newbies’. Alles is wat meer gewend. Een jaar met nieuwe kansen.

Werk
Hoewel er nog wat open eindjes zijn (ook daar raak je hier aan gewend) heb ik er vertrouwen in dat ik in het nieuwe jaar voldoende werk zal hebben. Langzaam begin ik de markt hier met de drie grote culturen te snappen, ben ik wat meer bekend met de ‘way of doing’ en begint mijn nieuwe netwerk vormen te krijgen. Dat is heel welkom. Want hoewel ik toch al wat voor elkaar gekregen heb (trainingen gegeven en bijgewoond, met &samhoud een vrouwennetwerk hier gestart, workshops geschreven en klaar om te geven, een maandelijkse schrijfklus, een zakelijk en persoonlijk netwerk opgebouwd) en ik kan genieten van de dagen dat ik nog wat rustiger aan kan doen, snak ik naar meer…

Maar zoals gezegd eerst nog even volhouden in de vieze lucht en dan ontspannen in de frisse lucht in Nederland. Ookal is die dan wat koud en nat!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s