Comfort Zone

Persoonlijke ontwikkeling…of je wilt of niet
Iets meer dan een jaar geleden verhuisden wij als gezin vanuit Nederland naar Kuala Lumpur. Waarom wij dit wilden? Omdat we van avontuur en uitdaging houden…je ziet meer van de wereld, je verbreedt je perspectief en groeit ervan, als persoon en als gezin.

comfort_zoneZelfkennis?
Ik zal een kijkje in ‘mijn’ keuken geven: ik ben gedreven en ongeduldig. In mijn persoonlijke stijlprofiel (dat is een profiel dat je kunt opstellen aan de hand van een aantal vragen over jouw (kijk op jouw) gedrag) staat dat ik gedemotiveerd raak als ik beknot word in mijn vrijheid om kansen te benutten of om te groeien. En er staat ook: U wordt positief gemotiveerd als u onder uw eigen voorwaarden resultaten boekt, als u controle uitoefent en onafhankelijk kunt zijn. Uw niveau van eigenwaarde hangt af van wat u gedaan krijgt of bereikt. U houdt van prestigevolle projecten. U wordt gedemotiveerd als u wordt tegengewerkt of als er inactiviteit is. (Tja, zo is het…)

Nou…dat was niet zo gunstig afgelopen jaar. Om maar wat te noemen: ik had nauwelijks vrijheid in die eerste tijd, laat staan controle. Eigen voorwaarden kon ik nog niet echt stellen. Ik heb heel wat inactiviteit gezien en het gevoel dat ik werd tegengewerkt, bekroop me toch wel meer dan eens. En laten we wel wezen: moeder/ouder zijn en zorgen is een fantastische, belangrijke taak, onmisbaar zelfs, maar of onze bloedjes ons elke dag waarderen? Dus leuk dat avontuur en perspectief en zo, maar als je er middenin zit, heeft het ook vanzelfsprekend knap lastige momenten.

Een groeiproces
Alles was nieuw. Alles liep anders. De invulling van mijn dagelijkse leven was compleet veranderd. Ik was zo gewend te werken, concrete resultaten te behalen en op die manier gevoed te worden met informatie, uitdaging, waardering en energie. Nu dat werk er niet was, leek een van mijn belangrijkste energiebronnen weg te vallen en waren er wel vaak gevoelens van frustratie. Ik had ook nog het idee dat ik stilstond!

Hoe ver zat ik van de waarheid. Ik stond niet stil. Nee, ik leerde juiste nieuwe vaardigheden en verbeterde de ‘oude’. Ik leerde nog meer over mijzelf, leerde mezelf beter te sturen, loslaten, slimmer netwerken, omgaan met een andere cultuur, doorzetten, niet vloeken in het verkeer… en nog veel meer wat ik nu nog niet zie.

Onze comfort zone
We leren het meest als we uit onze comfortzone stappen, als we niet meer op routine kunnen varen. De comfort zone is een gemoedstoestand waarin een persoon verkeert zonder al te veel angsten, waarin hij of zij met een beperkte set vaardigheden, zonder al te veel risico te hoeven nemen, stabiele resultaten bereikt. Mensen zijn, in meer of mindere mate, geneigd om een comfort zone te creëren en dan daarbinnen te blijven. Het vergt lef om eruit te stappen. Als je dat lef af en toe vindt, leer je nieuwe dingen over jezelf en zelfs over het leven. Succesvolle mensen (zakelijk of in het algemeen) stappen makkelijk uit hun comfort zone om hun doel te bereiken. Bovendien kunnen zij zich snel aanpassen aan veranderingen in hun omgeving.

In het zelfde schuitje
We zijn allemaal wel eens uit onze comfort zone gestapt. Zeker hier zijn we omgeven door veel expat gezinnen. Die hebben waarschijnlijk allemaal dat gevoel van zwemmen of verzuipen gekend. Dat is fijn. Je helpt elkaar. We zijn bovengekomen en hebben beter leren zwemmen. We hebben onze comfort zone vergroot. We praten er wel ook, ook met onze kinderen. Ten eerste helpt het ons en hen, ook al zijn ze nog jong, om in moeilijke tijden het grotere plaatje te zien. Je leert nog meer als je dit leerproces bewust doormaakt. En het is gezond als je af en toe er ook samen hartelijk om kunt lachen.

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s