Nu!

Nu
Je hoort het zo vaak; leef vandaag, leef in het nu! Er is van alles voor te zeggen. Je weet niet wat morgen gebeurt. Als je nu niet geniet en maar wacht op wat er morgen gebeurt, wie zegt dat je er dàn wel van geniet? Straks is het ‘te laat’. Er is altijd wel wat om van te genieten, het is maar hoe je kijkt naar de dag en waar je jouw aandacht naar uit laat gaan. Afhankelijk van je situatie, niet altijd een makkelijke opgave. Ik denk aan mijn goede vriend die plotseling ernstig ziek is geworden. En toch, ja, ik geloof in leven in het nu.

Plannen
Tegelijkertijd is het goed om daarnaast wel doelen te stellen. Waar stop je tijd in?  Waar doe je extra moeite voor? Soms is het verstandig om korte termijn inspanningen af te wegen aan lange termijn (verwacht) resultaat. Want doelen stellen voor de toekomst, helpt keuzes maken in het nu. Er is niks zo vermoeiend als twijfelen en piekeren. Het is heerlijk om makkelijk keuzes te kunnen maken. Wie wil dat niet? Veel mensen, waaronder ik.. ja, vinden het bovendien fijn om een beetje controle te hebben over hun toekomst, lot of misschien wel alles wat hun aangaat.

Hier in het buitenland
Nou, probeer dat allemaal maar eens te combineren! Leven in het nu, met doelen voor de toekomst en onzekerheid over waar je over een jaar of wat gaat wonen. Dus als je in het buitenland woont en dat feit grotendeels gekoppeld is aan het werk van je partner, is dat geen eitje. Mensen in onze omgeving weten vaak pas zo’n drie maanden van te voren waar ze straks zullen wonen. Of korter van te voren zelfs. Veel invloed heb je, zeker als ‘partner-van’, er niet op. Omdat onze sociale omgeving hier in Azië voor een groot gedeelte bestaat uit expat-gezinnen, bepaalt dit gegeven dus ook je sociale omgeving. Het is komen en gaan. Alles verandert steeds. De perioden dat alles hetzelfde blijft, zijn maar heel kort.

Heen en weer
Handig als je leert ermee om te gaan. Het is gewoon zo. Je went er wel aan denk ik. Maar hoe doe je dat? Ik merk dat ik steeds wissel van focus op nu naar focus op de toekomst. In het begin erger dan nu. Ik werd er een beetje tureluurs van. Ik krijg langzaam door dat ik een keuze heb. Je ontkomt er niet aan om beiden te doen denk ik. Maar het is wel prettig als het geen achtbaan is die je van het een naar het andere slingert.

Nu genieten
Ik weet nu al dat twee van mijn goede vriendinnen hier in K.L., volgend schooljaar ergens anders wonen. Zij weten ook nog niet precies wanneer en waarheen. Het zal voor ons gezin een groot gemis worden. Ik kan me er nu al druk over maken. Of niet… Ik kan ook genieten van de momenten die we nu hebben. Ik besluit bij deze dat ik die keuze maak. Een heerlijk gevoel.  Zou ik het echt kunnen leren? Bewust leven in het nu? Een heerlijk vooruitzicht!

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s