Boekenwijsheid

Tips
Ooit gehoord van het boek: ‘The monk who sold his Ferrari’ van Robin Sharma? Meer dan 6 miljoen exemplaren van verkocht. Ik heb het recentelijk pas gekocht en gelezen. Het is een boek over leiderschap. Daarvan zijn er erg veel maar soms kan een boek je direct boeien. Dit is er een van. Zo heb ik nog een goede tip, minder bekend wellicht: ‘The last lecture’ van Randy Pausch. Een prachtig, ontroerend boek. ‘Moet’ je echt gelezen hebben.

De ‘bieb’
Als kind verslond ik al boeken. Ik herinner me de bibliotheek in Kerkrade nog heel goed. Ik heb een heel helder beeld van de plek met geur en al. Vaak ging ik er op vrijdag op de fiets naar toe. Gewapend met zo’n fel gekleurd plastic rechthoek die je daar tussen de boeken moest stoppen waar je er één uithaalde, struinde ik de kasten af naar mooie boeken. Naar dat ene bijzondere boek. Soms kon ik het direct vinden, soms duurde het heel lang. Als ik het dan gevonden had, dat boek dat me razend nieuwsgierig maakte, racete ik naar huis om erin te beginnen. Het staat me nog heel helder voor de geest.

Jezelf ontdekken
Ook al kende ik dat woord toen nog niet, ik werd geïnspireerd door de boeken die ik las. Al lezend ontdekte ik waar ik blij en enthousiast van werd, waar van ging dromen, ik boos van werd, wat ik onrecht vond, wat ik ‘later’ ook wilde, en ga zo maar door. Een van mijn grote inspiratiebronnen, en degene die mij goed kennen zullen niet verbaasd zijn, was ‘De kinderen van moeder aarde’ van Thea Beckman. Dit boek gaat over een wereld die door vrouwen gerund wordt. Een vredige, perfecte wereld ogenschijnlijk, totdat het volk wordt aangevallen. Het is een prachtig boek, zijn tijd ver vooruit misschien. De les uit het boek is dat iedereen zijn eigen kwaliteiten heeft en dat je daar gebruik van moet maken, dat je het samen redt. Ik denk nog vaak aan het boek, en heb het ook alweer herlezen.

Het boek als coach
Als coach begeleid ik de persoonlijke en professionele ontwikkeling van mensen. Ik begeleid en probeer niet te sturen. Ik reik een kader aan, middelen, informatie om mensen te helpen hun eigen richting en weg te vinden op weg naar hun gewenste resultaat. Boeken als de hierboven genoemde, doen eigenlijk precies hetzelfde. Het verschil tussen het boek en mijzelf als coach is dat je het boek kunt wegleggen. Als je mij hebt gekozen als coach, ben ik niet zomaar uit je vizier. In het geval dat je al een eindje op weg bent, en zelf sterk gemotiveerd om je doel te bereiken en je gedrag daarop aan te passen, dan is zo’n boek een prachtig middel.

Er is zoveel moois
Het mooie van mijn leven hier in K.L. is dat ik sinds lange tijd weer genoeg tijd heb om te lezen. Ik word soms moe van mijn eigen honger naar boeken. Gewoon een roman, maar vaak ook een boek dat me iets vertelt, me anders laat kijken, naar anderen, naar mezelf. Omdat ik zelf zo veel aan die boeken heb, wil ik dat vaak delen met anderen. Ze aanzetten tot lezen. “Echt, als je dat boek leest, dan zal het allemaal een stuk makkelijker gaan!” “Zit je daar mee? Moet je dat boek eens lezen!” Sinds kort voeg ik daar ook nog you-tube filmpjes aan toe. Ik stuur ze gericht rond, als een boodschap.

Kan het niet laten
Ik weet best dat het niet voor iedereen zo werkt. Iedereen is anders. Sommige mensen hebben aan een half woord genoeg hebben, en sommigen pikken in eerste instantie tien procent op van wat je met ze deelt. Het kwartje valt hoeft ook niet altijd meteen te vallen. Soms is het niet de juiste timing, of gewoon niet de juiste input. Toch blijf ik het doen, ik moet het doen. Te zonde om dat moois voor mezelf te houden. En zo ziet u, ik heb het weer gedaan.

Ooit wil ik zelf een boek schrijven. Dat wil ik al heel lang. Het lukt alleen nog niet. Wie weet kan ik daar iets over lezen 🙂

Advertentie

Geef een reactie

Vul je gegevens in of klik op een icoon om in te loggen.

WordPress.com logo

Je reageert onder je WordPress.com account. Log uit /  Bijwerken )

Twitter-afbeelding

Je reageert onder je Twitter account. Log uit /  Bijwerken )

Facebook foto

Je reageert onder je Facebook account. Log uit /  Bijwerken )

Verbinden met %s